Begrafenisondernemer gezocht in Heerlen?

Hoewel er doorgaans van zowel een begrafenis of crematie als van een uitvaart wordt gesproken, is er wel degelijk een verschil. Een uitvaart beslaat het gehele proces na het overlijden van een persoon. Als iemand er een mooi of ingewikkeld leven op heeft zitten en om welke reden dan ook overlijdt, dan volgt er een moment waarop de dood en het leven van deze persoon wordt afgesloten. Dit gebeurt in de meeste gevallen in het bijzijn van vrienden en familie die hebben kunnen bepalen hoe de uitvaart en de begrafenis eruit moet gaan zien.

In dit proces worden allerlei keuzes gemaakt, zoals of de overledene begraven of gecremeerd gaat worden, maar ook hoe de dienst eruit gaat zien. In welke ruimte, hoeveel mensen zullen er aanwezig zijn, welke mensen, welke muziek wordt er gedraaid, zijn er mensen die zullen spreken en waar wordt de overledene uiteindelijk begraven of gecremeerd? En wordt de as op een bijzondere plek uitgestrooid bijvoorbeeld? Een uitvaart gaat dus niet alleen om de dienst die op een middag plaatsvindt, maar ook alles eromheen. Een completer begrip dus.

In dit artikel worden de volgende onderwerpen besproken:

  • Wat is een uitvaart?
  • Wat kost een begrafenis?
  • Hoe financier je een uitvaart?
  • Wat is een crematie?
  • Wat kost een crematie?


    Wat is een uitvaart?

    Officieel wordt een uitvaart ook wel op deze manier beschreven: het geheel van handelingen en plechtigheden na het overlijden van een persoon. Dit bestaat dus, zoals hierboven beschreven, uit een begrafenis of een crematie én de officieuze term teraardebestelling. Hoe de dood uiteindelijk wordt afgesloten voor de persoon die is overleden. Een uitvaart is altijd een erg mooi moment om het leven van diegene die is overleden te vieren en goed stil te staan bij deze persoon en zijn leven, maar ook bij de dood en het leven op zich. Het zorgt vaak voor mooie momenten en een samenhorig gevoel tussen alle nabestaanden van de overledene.

    Wil je meer weten over een uitvaart, crematie of begrafenis? Lees dan vooral ook de andere artikelen op deze website over uitvaarten en begrafenissen, maar ook over de kosten hiervan. We proberen in onze artikelen een zo’n goed mogelijk beeld te schetsen van wat het precies is. Op deze website vind je ook andere artikelen over andere onderwerpen en beroepen waar we je in beknopte artikelen zoveel mogelijk zorgvuldige informatie proberen te geven. Mocht je nog vragen hebben over de artikelen die wij schrijven, neem dan vooral contact met ons op.

    Wat kost een begrafenis?

    De kosten van een begrafenis kunnen enorm verschillen. We geven je graag een goed beeld van de verschillende kosten die er zijn en alle zaken waar je rekening mee moet houden. Voor een begrafenis heb je allereerst een kist nodig. Er zijn kisten die je zelfs kunt huren of kopen voor slechts een paar honderd euro tot en met duizenden euro’s. Sommige kisten kosten zelfs meer dan tienduizend euro. Maar het hangt er in dit geval ook enorm van af of de overledene hierin wensen had, of hij of zij een bepaalde kist erg mooi vond of dat de nabestaanden hier bepaalde ideeën over hebben, dat de overledene een specifiek eikenhouten kist moet hebben.

    De kist is dus een eerste punt wat betreft kosten. Daarna komen er andere kosten die je in overleg met de begrafenisondernemer kunt opstellen en bepalen. Zo moet er een ruimte worden gereserveerd waar de uitvaart gaat plaatsvinden. Dit kan vaak in overleg met de begraafplaats of met de kerk. Bedenk goed welke dingen je zou willen op een begraafplaats van de overledene en op deze manier kun je een goed kostenplaatje maken dat klopt.

    Hoe financier je een uitvaart?

    Het financieren van een uitvaart kan op verschillende manieren. Er zijn eigenlijk twee opties: de eerste is het afsluiten van een uitvaartverzekering. Als je dit bijvoorbeeld op je dertigste al hebt gedaan en je overlijdt op je tachtigste, dan is er door jouw uitvaartverzekering voldoende geld bij elkaar gespaard, waardoor je verzekeraar jouw uitvaart kan financieren. Als dit niet het geval is, je hebt dus nooit een uitvaartverzekering afgesloten, dan moeten de nabestaanden ervoor zorgen dat de uitvaart volledig betaald kan worden. Dit kan soms best lastig zijn.

    Zeker als de nabestaanden erachter komen dat de overledene helemaal geen spaargeld meer had en dan wordt er dus echt serieus een beroep gedaan op de nabestaanden. In bepaalde gevallen kan de gemeente hierin een bijdrage leveren, maar dit is vaak het geval als de overledene helemaal geen nabestaanden heeft. Dan wordt er toch een uitvaart voor deze persoon georganiseerd (op kosten van de overheid). Het is dan ook aan te raden om wellicht als je ouder wordt een potje te reserveren voor begrafeniskosten, als je dus nooit een uitvaartverzekering hebt afgesloten. Dit scheelt weer gedoe voor je nabestaanden.

    Wat is een crematie?

    Vroeger werden voornamelijk de gelovigen begraven. Ze werden in een kist gelegd en na de begrafenisdienst onder de grond gelegd, in deze kist. De ongelovigen werden gecremeerd. Zij worden in een verwarmingsoven gestopt en vergaan tot as. De as van het lichaam van de overledene wordt in een pot (officieel een urn genoemd) gestopt en de as wordt aan de nabestaanden, de familie en vrienden, van de overledene gegeven. Dit is dus een crematie.

    Tegenwoordig is die scheidslijn tussen wie er wordt begraven en wie er wordt gecremeerd (de gelovigen en de ongelovigen) minder aanwezig. De keuze om begraven of gecremeerd te worden is vooral een persoonlijke keuze van de overledene zelf en als die onverwacht is overleden, wordt het een keuze die de nabestaanden moeten maken. Het heeft in beide gevallen voor – en nadelen. Bij een begrafenis heb je een vaste plek die je kunt bezoeken. Bij een crematie kun je de as uitstrooien op een voor de overledene bijzondere plek of locatie.

    Wat kost een crematie?

    Allereerst wellicht handig om te weten: een crematie is een stuk goedkoper dan een begrafenis. En dit komt voornamelijk door twee zaken: ten eerste is de kist vaak duur en die hoef je bij een crematie niet te betalen én ten tweede, je betaalt vaak liggeld voor het feit dat een overledene in de kist een jaar of twintig op een begraafplaats mag gaan liggen. Als je iemand cremeert, hoef je dat liggeld uiteraard ook niet te betalen. Dat scheelt in kosten.

    Maar hoeveel kost een crematie? We geven je graag de basiskosten, zodat je er een goed beeld van hebt. Het vervoeren van een overledene kost ongeveer vierhonderd euro en als je hierbij een volgauto wilt hebben of zelfs meerdere volgauto’s, dan betaal je ongeveer tweehonderd euro per volgauto. De crematie (de dienst zelf) kost tussen de duizend en vijftienhonderd euro. Deze kosten gelden voor het gebruik van de aula en het crematorium waar de dienst zal plaatsvinden. Dan komen er nog kosten voor de urn en voor een rouwbloemstuk dat ongeveer honderd euro kost. De prijzen voor een urn verschillen enorm.