Advocaat gezocht in Drimmelen?

In Nederland leven we in een rechtsstaat en dit betekent dat iedereen die een strafbaar feit pleegt recht heeft op een eerlijke rechtszaak. Dat betekent ook dat de overheid niet zomaar iemand achter de tralies kan zetten zonder dat er een rechtszaak over is geweest en dat de verdachte van het strafbare feit eerst langs een onafhankelijke rechtbank moet die een oordeel zou vellen over het veronderstelde gepleegde feit. De ook onafhankelijke rechter moet dan gaan bepalen of het feit daadwerkelijk is gepleegd en of dit ook echt valt te bewijzen.

Het openbaar ministerie, dat wordt vertegenwoordigd door een officier van justitie, is de partij die ongeacht het gepleegde strafbare feit de verdachte aanklaagt. De officier van justitie wil dus de rechtbank overtuigen waarom de verdachte strafbaar is en hij of zij zal ook aangeven wat een gepaste straf is. In dit gehele proces is de verdachte het belangrijkst uiteraard en omdat we in Nederland in een rechtsstaat leven, heeft iedere verdachte, ook als hij of zij dit niet kan betalen, recht op een advocaat. Een advocaat staat de verdachte in het proces bij.

In dit artikel worden de volgende onderwerpen besproken:

 • Wat is een advocaat?
 • Wat kost een advocaat?
 • Waarom een advocaat?
 • Wat is het uurtarief van een advocaat?
 • Wat controleert een advocaat?


  Wat is een advocaat?

  Een advocaat verdedigt de belangen van de verdachte en zal er alles aan doen om voor een zo laag mogelijke straf voor de verdachte te zorgen (of zelfs voor vrijspraak). Zelfs als bewezen is dat de verdachte bijvoorbeeld een moord heeft gepleegd en de verdachte dit zelfs bekent, dan nog is de advocaat aanwezig om te kijken of er verzachtende omstandigheden zijn en om er in ieder geval een geheel eerlijk proces van te maken. Tegenwoordig zijn advocaten ook zeer populair in de media en komen zij in talkshows opdraven om hun mening te geven.

  In Nederland zijn er een hoop advocaten. Maar je mag niet zomaar advocaat zijn. Je moet hiervoor in eerste instantie een rechtenopleiding voor hebben gevolgd en je moet officieel tot advocaat worden benoemd. Je kunt ook weer geschrapt worden en dan mag je je taken als advocaat niet meer uitvoeren. Het is dus een zeer beschermde term. En binnen alle advocaten die er bestaan zijn er veel verschillende soorten. Je hebt strafrechtadvocaten, die echt met de grootste strafrechtzaken bezig zijn, zoals ontvoeringen, moorden en doodslag. Maar er zijn ook advocaten die meer op juridische zaken zitten, zoals rechten van geschreven teksten.

  Wat kost een advocaat?

  Hoeveel een advocaat kost, hangt af van veel zaken. En het hangt er ook vanaf of je al deze kosten zelf moet maken of dat de staat deze kosten vergoedt. Daarbij is het ook zo dat wanneer je een rechtszaak wint de tegenpartij alle kosten op zich moeten, dus dan ook de kosten van de advocaat. Het uurtarief van een advocaat ligt in ieder geval heel hoog, vaak ligt het op ongeveer tweehonderd euro per uur exclusief BTW. En een advocaat rekent ook alle tijd zoals het beantwoorden van een e-mail of het plegen van een belletje. Erg prijzig dus.

  Maar wat de precieze kosten zijn hangt ook af van hoe groot de zaak is. Hoeveel tijd is de advocaat er uiteindelijk aan kwijt? Heb je een moord gepleegd en is het daardoor een zeer grote strafzaak? Dan kost een advocaat heel veel geld en is een advocaat soms wel maanden met zo’n zaak bezig. Dus echt de precieze kosten zijn uiteindelijk wel lastig te bepalen.

  Waarom een advocaat?

  Deze vraag is niet heel ingewikkeld te beantwoorden. Iedereen die in Nederland een strafbaar feit pleegt en daardoor door de politie wordt aangehouden (of wanneer de politie dit veronderstelt) heeft recht op een advocaat. Dit wordt ook altijd bij een aanhouding gezegd. Daarom heb je dus een advocaat nodig, omdat het je recht is voor een eerlijk proces. Een advocaat behartigt je belangen, ongeacht wat je hebt gedaan (ook doodslag of moord).

  Daarnaast heeft een advocaat veel kennis en is een advocaat ook volledig op de hoogte van het jargon dat de officier van justitie en de rechter zullen gebruiken. De advocaat kent de ongeschreven regels in het spel van de rechtbank en kan er alles aan doen om je vrij te krijgen of je in ieder geval een zo laag mogelijke straf te geven. Daarom is een advocaat belangrijk. Wil je meer weten over een advocaat? Lees dan alle artikelen hierover op deze website.

  Wat is het uurtarief van een advocaat?

  Er zijn verschillende advocaten in Nederland. Er zijn advocaten die zich met kleinere zaken bezighouden, zoals een burenruzie of een werkgever die zijn werknemer niet betaalt. Maar er zijn ook strafrechtadvocaten die zich met grote strafrechtzaken bezighouden, zoals gewapende overvallen of moorden die zijn gepleegd. De uurtarieven tussen deze soorten advocaten verschillen ook enorm. Maar we kunnen uitgaan van een gemiddeld uurtarief van tweehonderd euro exclusief BTW per uur. En dit is nog wel een relatief zacht tarief.

  Er zijn ook advocaten die honderden euro’s per uur vragen, voornamelijk de allergrootste en bekendste strafrechtadvocaten. En dan te bedenken dat ze al hun tijd in rekening brengen, dus ook het beantwoorden van een e-mailtje of het plegen van een belletje. Nu heb je in ieder geval een goed beeld van wat een advocaat voor een uurtarief rekent en heb je een idee van de kosten die een advocaat inschakelen met zich meebrengt. Lees hieronder meer hierover.

  Wat controleert een advocaat?

  Een advocaat controleert meerdere dingen: allereerst zal er een gesprek plaatsvinden tussen de advocaat en de verdachte. Hierin wordt het strafbare feit besproken, waar de verdachte van wordt beschuldigd en er wordt ook besproken of de aanhouding volledig rechtmatig is verlopen. De advocaat zal dan ook als eerste controleren of dit allemaal goed is verlopen en hoe de verdachte zich voelt, of hij het heeft gedaan of niet en wat de verdediging tegenover de officier van justitie en de rechtbank zal moeten gaan worden. Dit is het begin van het proces.

  Hierna zal de advocaat gaan controleren wat precies de feiten zijn waarop het openbaar ministerie zich heeft gebaseerd. Zijn die rechtmatig verkregen, zijn het wel bewijzen en zijn het überhaupt voldoende bewijzen? Is er genoeg verzameld om de verdachte van de advocaat te kunnen veroordelen? Al deze vragen moet de advocaat gaan onderzoeken en controleren.