Accountant gezocht in Krimpen aan den IJssel?

Een accountant is een opgeleid persoon die als beroep financiën controleert en adviezen geeft over fiscale zaken. Om een accountant te worden moet je specifieke opleidingen afgerond hebben. De accountant kan advies geven op brede scala, denk hierbij aan; management, financiële administratieve zaken en fiscale omstandigheden. Er wordt gebruik gemaakt door zowel particulieren als bedrijven voor de assistentie van de fiscale zaken. Een accountant assisteert bij de financiën van een privé persoon of bedrijf. Een accountant kan helpen bij het opstellen van de financiële administratie maar ook bij het informeren omtrent regels en wetten. Financiën kunnen af en toe ingewikkeld zijn waarnaar het inschakelen van een professional toch wel handig is soms. Accountants handelen integer en objectief, hierdoor weet je zeker dat de informatie die je krijgt ook betrouwbaar is. Fiscaal of financieel advies kan gewonnen worden bij de accountant. We beantwoorden verschillende vragen over wat een accountant bijvoorbeeld is en welke werkzaamheden een accountant precies uitvoert.

Accountants werken voor zowel privé personen als voor bedrijven. Zoals in de eerste alinea al werd verteld is het opstellen van financien soms best wel pittig en worden er diverse termen gebruikt waarvan je misschien niet bekend bent. Hiedoor kiezen ook privé personen er soms voor om de financiën te laten worden gecontroleerd of worden opgesteld door een accountant. Hierdoor is er de zekerheid dat er geen fouten in zitten.

In dit artikel worden de volgende onderwerpen besproken:

 • Wat is een accountant?
 • Wat kost een accountant?
 • Waarom een accountant?
 • Wat is het uurtarief van een accountant?
 • Wat controleert een accountant?


  Wat is een accountant?

  Een accountant is iemand die beroepsmatig jaarrekeningen controleert, opmaakt en andere financiële administratie bijhoudt. Om een accountant te worden moet je een opleiding volgen. Vele mensen zien een accountant of een boekhouder als hetzelfde, maar er zijn zeker verschillen tussen beide beroepen. Een accountant moet een langere opleiding dan een boekhouder volgen én heeft ook een aantal bijkomende bevoegdheden, zoals een expertiseverslag opstellen. Een accountant doet in de praktijk dus meer.

  Een accountant zou je eigenlijk een financiële gids van je bedrijf kunnen noemen. Het fiscale landschap is ingewikkeld en als ondernemer kun je veel obstakels tegenkomen. Het liefst houd je je bezig met het ondernemen en minder met de financiële rompslomp. Een account kan ervoor zorgen dat dit allemaal op rolletjes loopt en dat je je hier geen zorgen over hoeft te maken. Hij of zij neemt alle financiële taken op zich. Om welke taken gaat dit eigenlijk?

  Een belangrijke taak van een accountant is het controleren, beoordelen en samenstellen van jaarrekeningen en andere financiële overzichten. Maar een accountant heeft ook nog een andere belangrijke taken, zoals het verstrekken van advies en ondersteuning op uiteraard financieel, maar ook juridisch, bedrijfseconomisch en fiscaal gebied, het opstellen van interne en externe rapportages en optreden als bemiddelaar (mediator) tussen ondernemers.

  Wat kost een accountant?

  Om te weten wat een accountant kost, is het allereerst belangrijk om te weten wat het uurtarief van een accountant is. Er zijn drie levels waarvan het uurtarief afhankelijk is: een beginnende, meer ervaren accountant en een écht ervaren accountant die voor grote bedrijven werkt.

  Van de beginnende tot de echt ervaren account verschilt het uurtarief van 60 euro per uur tot en met 200 euro per uur. Naast het uurtarief is het belangrijk om te bepalen hoeveel gebruik je wilt maken van een accountant: enkel voor een controle van de jaarrekening of moet je accountant de fiscale gids van je bedrijf worden die iedere dag voor je klaarstaat? Een antwoord op deze laatste vraag gaat voor een helder plaatje qua kosten zorgen.

  Waarom een accountant?

  Om de vraag te beantwoorden waarom je een accountant binnen je bedrijf zou moeten inschakelen, is het wellicht verstandiger om jezelf deze vraag te stellen: hoe ziet je bedrijf op het financiële gebied eruit zonder accountant, heb je genoeg kennis in huis? Een accountant wordt ook wel de rots in de branding van je bedrijf genoemd op financieel gebied en iedere vraag die je hebt, kun je aan hem of haar stellen. Daarnaast zorgt er een accountant ervoor dat alles klopt, op het gebied van kwartaalaangiftes, verslagen en jaarrekeningen en kan een accountant je bij iedere deal die wordt gemaakt van financieel advies voorzien.

  Wat is het uurtarief van een accountant?

  Het uurtarief van een accountant is redelijk verschillend, zoals in de meeste beroepen. Dit komt voornamelijk door de ervaring die een accountant met zich meebrengt. Een accountant die net is afgestudeerd en begint in het werkveld, start met een gemiddeld uurtarief van 60 tot 75 euro per uur.

  De meeste accountants, die dus ook meer ervaring hebben, hanteren doorgaans een uurtarief van 70 tot 100 euro per uur. De echt ervaren accountants, die ook werkzaamheden verrichten voor grote, commerciële bedrijven, berekenen meestal een uurtarief van 150 tot 200 euro per uur. Er zijn dus zeker verschillen in het uurtarief van een accountant. Handig voor het bepalen van het juiste tarief is het bekijken van de ervaring.

  Wat controleert een accountant?

  Een accountant zorgt er simpel gezegd voor dat je financiële administratie op rolletjes loopt en dat, mocht een inspecteur van de Belastingdienst ooit bij je aankloppen, je geen enkel probleem zult hebben. Het is niet zo dat een accountant alles doet. Dit is afhankelijk van de afspraken die je met een accountant maakt. Het kan ook zo zijn dat je zelf de kwartaalaangiftes, verslagen en jaarrekeningen maakt. Maar wat een accountant dan kan doen, is het controleren van al deze financiële stukken. Hij of zij kan je hierover advies geven of eventueel bepaalde zaken aanpassen, waardoor alles goed en volgens de regels klopt.