Mediator gezocht in Waterland?

Ben je ooit in je leven in een situatie terechtgekomen waarin je een conflict met iemand had en waarvan je nog steeds spijt hebt dat je dit conflict nooit hebt weten te oplossen? Of sterker nog: diegene met wie je het conflict had, heb je na afloop van de ruzie nooit meer gesproken en je hebt geen idee hoe diegene er nu over denkt. Het is, zoals al gezegd, nooit opgelost. Het conflict dat we hier beschrijven kan in iedere situatie voorkomen, zowel in de privésfeer als binnen je bedrijf. Om ervoor te zorgen dat zulke lastige situaties niet hoeven voor te komen, kun je ervoor kiezen een mediator in te schakelen. Maar wat is een mediator eigenlijk?

De mediator is benaderd en vervolgens wordt er een afspraak gemaakt met beide partijen en de mediator erbij. Meestal wordt er op een neutrale locatie afgesproken en hoort de mediator eerst beide partijen aan. Wat is het precies het probleem? Wat is er al aan gedaan om dit op te lossen? Naar aanleiding van dit eerste gesprek probeert de mediator een plan op te stellen om te kijken hoe er tot een oplossing kan worden gekomen. Een mediator heeft meestal een aantal gesprekken nodig om deze oplossing te vinden. In veel gevallen lukt dit uiteindelijk ook.

In dit artikel worden de volgende onderwerpen besproken:

  • Wat is een mediator?
  • Wat kost een mediator?
  • Waarom een mediator?
  • Wat is het uurtarief van een mediator?
  • Wat controleert een mediator?


    Wat is een mediator?

    Een mediator is simpel gezegd het Engelse woord voor bemiddelaar. Een mediator is dus een bemiddelaar. Maar waarover moet een mediator bemiddelen en hoe gaat dat bemiddelen eigenlijk? Het is logisch dat je wat vragen hebt over het beroep mediator. Dit komt ook omdat het beroep mediator redelijk vrij is en er dus verschillende invullingen van de functie bestaan. In dit artikel vertellen we je graag de verschillende soorten mediators die er zijn. Laten we je eerst meer vertellen over de basis en hoe een mediator doorgaans in de praktijk werkt.

    Een mediator kan ingeschakeld worden op het moment dat je niet meer weet hoe je een conflict, zoals hierboven beschreven, moet oplossen. Mediators werken zowel met privéconflicten als in conflicten met werknemers of eigenaren binnen bedrijven. Als beide partijen er wel uit willen komen, maar dit simpelweg niet lukt, kan een van de twee partijen voorstellen om een mediator in te schakelen. Vele mediators werken zelfstandig en kunnen via het internet (de meesten hebben een eigen website) benaderd worden. Er zijn ook mediators die vanuit een instelling of organisatie werken die via hen worden ingehuurd.

    Wat kost een mediator?

    De kosten van een mediator zijn nogal verschillend. Los van het uurtarief (lees hierover meer in ons onderstaande artikel over het uurtarief van een mediator) is het zeer afhankelijk van hoe ingewikkeld het conflict of de situatie is en hoeveel tijd, hoeveel gesprekken, de mediator hieraan kwijt is. Allereerst zal er een introducerend gesprek volgen waarin de mediator een goed beeld probeert te schetsen, ook voor zichzelf, wat het probleem is en hoeveel tijd en moeite het gaat kosten om tot een oplossing te komen. Sommige conflicten hebben heel veel tijd nodig en kunnen niet opgelost worden na een aantal goede en uitgebreide gesprekken.

    Na dit gesprek kan een mediator een goed beeld schetsen van de kosten doordat hij of zij aangeeft hoeveel tijd en hoeveel gesprekken hij of zij ongeveer wil gaan inplannen. Als je dan ook al op de hoogte bent van het uurtarief van de mediator, dan kun je snel voor jezelf een kostenplaatje maken en weet je precies wat de kosten zijn voor het inhuren van een mediator.

    Waarom een mediator?

    Het inschakelen van een mediator kan een zeer goede oplossing zijn. Maar waarom zou je een mediator moeten inschakelen? In de praktijk blijkt vaak dat bij een conflict de emoties al dusdanig hoog zijn opgelopen en er dus allerlei gevoelens en emoties bij komen kijken, waardoor er niet meer rationeel kan worden nagedacht om tot een geschikte en prettige oplossing te komen. Hierom is het dus verstandig om een mediator in te schakelen, die beide partijen weer naar de grond kan brengen, op beide voeten, en rustig kan laten nadenken.

    In samenspraak met de mediator kan er dan op een rustige manier worden gesproken, zonder dat er verwijten worden gemaakt of dat er ruzie ontstaat. Hiervoor is een mediator uitermate geschikt. Ook omdat hij of zij hier enorm veel ervaring in heeft. Heb je dus een conflict en wil je dit op een rustige manier zonder emoties oplossen? Dan kun je een mediator inschakelen.

    Wat is het uurtarief van een mediator?

    Een mediator hanteert een over het algemeen gezien hoog uurtarief. Het gemiddelde uurtarief van een mediator ligt op 150 euro exclusief BTW. Dit tarief kan nog verschillen, waarbij het laagste uurtarief op ongeveer 90 euro exclusief BTW ligt en het hoogste uurtarief op ongeveer 250 euro exclusief BTW. Het gemiddelde uurtarief is erg hoog, maar mediator zijn is dan ook een lastige en ingewikkelde taak. Doorgaans worden de kosten verdeeld tussen beide partijen, maar dit kan ook nog een onderwerp van gesprek zijn bij de mediator, omdat in sommige gevallen een van de partijen het er niet mee eens is om voor de kosten op te draven.

    De partij kan dan zeggen dat de ander de kosten heeft veroorzaakt, dat het gehele probleem, en dus ook het inschakelen van de mediator, bij de andere partij ligt. Een conflict kan soms ook in een aantal gesprekken worden opgelost en dan zijn de kosten van een mediator te overzien. Vraag daarom altijd direct op voorhand naar het uurtarief van de mediator.

    Wat controleert een mediator?

    Een mediator wordt altijd pas ingeschakeld op het moment dat een situatie of conflict uit de hand is gelopen. Het is eigenlijk een soort van laatste redmiddel. Allereerst gaat de mediator dan bekijken wat er aan de hand is, wat het conflict is volgens beide partijen. Vervolgens gaat
    de mediator ook een aantal zaken controleren. Hij controleert voornamelijk hoe het proces is verlopen, vanaf het begin tot aan het punt dat ze een mediator moesten gaan inschakelen.

    Hoe begon het conflict? Wat is er daarna gebeurd? En welke dingen zijn er al aan gedaan om tot een oplossing te komen? Hij controleert hoe beide partijen reageren op bepaalde handelingen en probeert zo tot een goed beeld te komen van het conflict, maar probeert uiteraard ook te kijken naar een geschikte oplossing voor beide partijen. Door het controleren van het gehele proces lukt het de mediator vaak om snel tot een goede oplossing te komen.